Ombudsmani teadélután: esetek a szabálysértési gyakorlatból

2017.október 18-án az Ombudsmani Teadélután vendége Vig Dávid, a Helsinki Bizottság munkatársa volt, aki a szabálysértési eljárásokkal kapcsolatban felmerülő problémákról tartott előadást.

Magyarországon a szabálysértési rendszer rendkívül szigorú. Mivel az emberek kevéssé ismerik a rendszer sajátosságait és hiányosságait, kiszolgáltatottá válnak vele szemben – épp ezért fontos, hogy beszéljünk róla és átláthatóvá tegyük!

A szabálysértések nem bűncselekmények, kisebb súlyú szabályszegések csupán. Szabálysértésekért ezért kisebb büntetés jár, mint a bűncselekményekért, de ez nem mindig van így. Vannak olyan abszurd esetek, amikor az elkövető jobban járna, ha 40 ezer forint helyett 55 ezer forint értékben lopna. Amíg az első esetben az egyik legdurvább szabálysértést követi el, amiért elzárást is kaphat, utóbbi esetben az egyik legenyhébb bűncselekményért vonják felelősségre, amit jó eséllyel megrovással sújtanak csupán.

A leggyakoribb büntetési forma a pénzbírság. Mi történik azonban, ha valaki nem tudja kifizetni a bírságot?

A magyar rendszer egyik problémája, hogy túl sokszor akarja elzárással kezelni a helyzetet. Amennyiben tehát az elkövető nem fizeti be a bírságot, szabadságvesztéssel azonos körülmények között kell letöltenie annak „értékét”. Az elzárás azonban semmilyen nevelő hatással nincs az emberre, és az államnak meglehetősen sokba is kerül. Megoldást jelentene erre a problémára az alternatív büntetések szélesebb körben való alkalmazása: például a közérdekű munka. A közérdekű munka végzése pozitív hatással lehet az elkövetőre, arról nem is beszélve, hogy az adott közösségnek is előnyére válik, és nem jár felesleges költséggel.

Hasonló kérdéseket vet fel a szabálysértési eljárások lefolytatása, melyek hosszasan elhúzódnak és túlzott költségekkel járnak. Itthon még kevésbé bevett, de remek alternatív megoldás a mediáció: ilyenkor az érintett felek egy mediátor segítségével egyeznek meg és teszik jóvá az okozott kárt. Hogyan is képzeljük ezt el a gyakorlatban? Például, ha egy fiatal graffiti-vel „díszít” egy környékbeli házat, kiválthatja a büntetését azzal, ha a tulajdonossal megegyezve újrafesti a falat. Ezzel az egyik legnagyobb probléma, hogy nagyon kevés idő áll rendelkezésre: előfordult, hogy a rossz idő miatt nem tudta egy fiatal helyrehozni az általa okozott kárt, ami miatt újra kellett indítani az eljárást.

További abszurd eseteket itt olvashat: https://szabalysertes.hu/abszurd-esetek/

2017-11-22T11:18:11+00:00 2017. november 22|Kategória: hírek|