Első eset

Első eset 2019-04-12T17:08:33+00:00

Zoltán 18 éves és egy heves megyei faluban él. Szentestén gyalogosan indult hazafelé, amikor egy kis idő elteltével azt vette észre, hogy a járda egy szakaszon iszonyúan csúszik. Ráadásul éppen ott, ahol egy árammal ellátott kerítés mellett kellett volna egyensúlyoznia. Emiatt letért a járdáról és úttesten gyalogolt tovább. Tudni kell, hogy ez egy faluvégi utcácska, ahol gyakorlatilag nincs autóforgalom, viszont a járda nagyon keskeny és rossz állapotú, így szinte mindenki az úttesten közlekedik. Bár cselekménye a társadalomra nem volt veszélyes, a törvény értelmében szabálysértést követett el, az arra járó, a helyi cigány lakosokat előszeretettel bírságoló  rendőr  fel is jelentette. A karácsonyi fa alá így bekerülhetett egy 20.000 forintos csekk is, a rendőrség büntetése.

Zoltán – a TASZ jogi segítségével – panasszal élt, kérte meghallgatását, ahol védője elmondta, az adott útszakaszon alig van autóforgalom és az adott szakaszon a járda gyakorlatilag nem létezik (a betonozott járda ezen a szakaszon hiányos, földes), viszont árammal ellátott kerítés mellett vezetett volna el az útja, ezt a kerítésre akasztott tábla jelezte is. Zoltán félt, hogy megcsúszik, hiszen jeges volt a járda helyén található saras útszakasz.  A hatóság viszont megállapította, hogy az autóforgalom nem releváns az adott kérdésben, és a járda is alkalmas lett volna a gyalogos forgalomra. Végül a hatóság új határozatot hozott: 20.000 ft helyett 10.000 ft pénzbírságot szabott ki Zoltánra.

Zoltán nem tudta befizetni a bírságot, így a Járásbíróság elzárásra változtatta át a büntetést, annak ellenére, hogy ügyvédje benyújtotta Zoltán orvosi iratait, amelyek igazolták, hogy fogyatékossággal élő. Fogyatékkal élő embereket pedig nem lehet elzárni. Ha nincs védője Zoltánnak, valószínűleg törvényellenesen leülte volna büntetését. A TASZ ügyvédjének közbenjárására a bíróság elismerte, hogy hibázott és felfüggesztette az elzárás végrehajtását, de még egy hosszas eljárásra is szükség volt, ahhoz, hogy a büntetés tévedésből történt elzárásra átváltoztatását véglegesen töröljék.

Az esethez tartozó anyagok