Közérthető tájékoztató a közérdekű munkáról

Kétszázezer példányt nyomtatott a Magyar Helsinki Bizottság abból a közérthető tájékoztatóból, ami szabálysértési bírság esetén segít elkerülni a börtönbe kerülést. A tájékoztató anyag arról szól, hogy hogyan lehet ledolgozni a szabálysértési bírságot.

A tájékoztató itt érthető el online.

Miről szól?

Ha valakit megbírságolnak egy szabálysértés miatt, akkor három lehetősége van: kifizeti a bírságot, leüli a bírságot a börtönben, vagy ledolgozza a bírságot közérdekű munkával. Sok ember számára a szabálysértési bírság kifizetése problémát jelent, ilyenkor jó lehetőség a közérdekű munka. A tájékoztató a szabálysértési bírság ledolgozásának menetéről szól: mikor van erre lehetőség, pontosan melyik hivatalba kell menni, milyen papírok kellenek hozzá.

A közérthető tájékoztató nem csak azok számára hasznos, akik szabálysértést követtek el. Ahelyett, hogy valakit börtönbe zárnak, mert nem fizette ki a bírságot, sokkal jobb, ha ledolgozhatja azt. Állatkerti gondozóként, utcát vagy parkot takarító munkásként sokkal hasznosabb a társadalom számára, mintha börtönben ül. Szabálysértési bírságot kisebb súlyú cselekményekért szabnak ki, ezért általában nem indokolt ezeket az elkövetőket börtönbe zárni – szemben a súlyos bűncselekményeket elkövető emberekkel.

A közérthetően megfogalmazott tájékoztató azért is hasznos az állam számára, mert ha az emberek tudják, hogy mit kell tenniük, kevesebb kérdéssel terhelik a rendőrséget és más hatóságokat. Az így felszabaduló adminisztratív időt pedig más, hasznosabb munkára lehet fordítani.

Hogyan készült?

A tájékoztató anyagot alapos munkával készítettük el, összesen tizenkilenc verzió készült belőle a fejlesztés során. A tájékoztató tartalmáról egyeztettünk az ezzel foglalkozó állami szervekkel és a különböző verziókat folyamatosan teszteltük. Hajléktalan emberek, jogászok, szexmunkások, alacsony iskolázottságú és roma emberek segítségével véglegesítettük a tájékoztatót, hogy az a lehető legkönnyebben érthető, de tartalmilag pontos legyen. A tájékoztató tesztelésében részt vett az Utcajogász Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért és a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete.

A tájékoztató kifejlesztésében a közérthető fogalmazás szakértője, Gergely Vera segített minket, aki a közérthető fogalmazásról szóló vilagosbeszed.hu-t is működteti.

Kinek küldtük el?

A tájékoztatóból kétszázezer darabot nyomtattunk, amit a lehető legtöbb módon juttatunk el azokhoz az emberekhez, akiknek segítséget nyújthat a szabálysértési bírság ledolgozása.

  • Az Utcajogász Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság terjeszti a tájékoztatót a saját csatornáin, az ügyfelekkel való kapcsolattartás során (például hajléktalan emberek, romák, fogvatartottak számára),
  • 200 családsegítő központ számára postáztunk a tájékoztatóból, így az ország minden járásába eljutott a tájékoztató,
  • 80, hajléktalanokkal és más hátrányos helyzetű emberekkel foglalkozó szállás, alapítvány és civil szervezet címére küldtünk tájékoztatókat, hogy azokat ők terjesszék,
  • a Feketemosó közéleti magazinhoz csatolt mellékletként is megjelent a tájékoztató.

További tájékoztató anyagok érhetőek el a Magyar Helsinki Bizottság irodájában. Ha az Ön szervezete is tudja terjeszteni a tájékoztatót, kérem írjon a daniel.g.szabo@helsinki.hu címre.

2017-07-28T20:52:15+00:00 2017. május 11|Kategória: hírek|Címke: |