Képzés és kitelepülés Miskolcon

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársai 2017. júliusában Miskolcon hátrányos helyzetű emberekkel foglalkozó civileknek tartottak képzést a szabálysértési eljárás alá vontakat megillető jogokról. A képzés alapja egy képregény, amelyet a TASZ munkatársai és a képzésen részt vettek másnap együtt ismertettek meg Lyukóvölgy szegregátum lakosaival.

A TASZ képregényt készített annak érdekében, hogy közérthető módon tájékoztassa az érintetteket a szabálysértési eljárásban őket megillető jogokról.

Azt szeretnénk, ha minél több ember tisztában lenne a jogaival és nem fordulna elő, hogy egy kopott bicikligumi vagy egy elejtett papírzsebkendő miatt emberek börtönbe kerülnek. Bármennyire abszurdan hangzik, az ilyen esetek mindennaposak a szegényebb, kiszolgáltatottabb társadalmi rétegekben: őket ugyanis sokszor ilyen dolgokért is megbírságolják és ők azok, akiknek nincs módjuk befizetni a magas bírságokat, amiket végül a bíróság elzárásra változtat át.

Emiatt, és a rendszer sok más hibája miatt a TASZ elhatározta, hogy közérthető módon tudatosítja az emberekben a jogaikat a szabálysértési eljárás során. Miskolcon kezdtük ezt a jogtudatosító munkát most, ahol először egy képzést tartottunk olyan civil aktivistáknak, akik szegénységben élő, főleg roma embereknek próbálnak segíteni munkájuk során. A képzést követő nap együtt települtünk ki Lyukóvölgybe, ami Miskolc legnagyobb, külterületi szegregátuma. Itt legalább 150 emberrel beszélgettünk és adtunk nekik a képregényből, valamint a Magyar Helsinki Bizottság által a közérdekű munkával megváltásról készített kiadványból.

Pár kép a jogtudatosító munkáról:

 

2017-07-29T17:54:26+00:00 2017. július 29|Kategória: hírek|