Képregény a jogokról a szabálysértési eljárásban

Képregényben, közérthető formában magyarázzuk el a szabálysértési eljárás alá vont emberek legfontosabb jogait. A képregény oldalunkról letölthető, ingyen többszörözhető, korlátozott számban postázni is tudjuk.

A Társaság a Szabadságjogokért azért készített képregény formájú kiadványt, hogy látványos és közérthető módon tájékoztassa az érintetteket a jogaikról.

Sokan nem tudják, hogy ha aláírják a helyszíni bírságot, akkor azellen már nincs helye jogorvoslatnak, azt mindenképp be kell fizetni. Azzal sem mindenki van tisztában, hogy ha nem fizeti be a szabálysértési bírságot, akkor azt a bíróság elzárásra fogja átváltoztatni, vagyis börtönben kell azt leülni! Ez megtörténhet akár egy bicikli csengő hiánya vagy egy cigaretta csikk eldobása miatt is!

Arról sem tudnak sokan, hogy elkerülhető a bírság elzárásra átváltoztatása, ha jelentkezünk közérdekű munkára. Erre azonban rövid határidő van és nekünk kell aktivizálnunk magunkat: el kell mennünk a volt munkaügyi központba, utána az orvoshoz alkalmasságira, és vissza a munkaügyi központba.

De a legkevesebben valószínűleg azok vannak, akik tudják, hogy ha olyan szabálysértésről van szó, aminek van sértettje (tipikusan 50.000 Ft alatti lopás, rongálás), akkor közvetítői eljárás keretében meg lehet állapodni a sértettel, jóvátenni a dolgot és így elkerülni a büntetést.

A képregény a fentieken túl arról is szól, hogy hogyan tudunk védekezni a szabálysértési eljárás során, hogyan tudunk a szabálysértési határozatokkal szemben jogorvoslattal élni, milyen szankciókat szabhat ki a hatóság vagy a bíróság, és kik azok, akiket szabálysértés miatt nem lehet börtönbe zárni.

Az is kiderül a képregényből, hogy a fiatalkorúakra milyen speciális szabályok vonatkoznak és, hogy sajnos a törvény szerint ők is börtönbe kerülhetnek szabálysértés miatt.

A képregény innen tölthető le.

A képregény ingyen többszörözhető és kérésre, korlátozott számban postai úton is tudunk küldeni belőle. Ilyen igény esetén kérjük, írjon a tasz@tasz.hu e-mail címre.

2017-07-28T20:55:54+00:00 2017. július 28|Kategória: hírek|Címke: |