Vécére mindannyiunknak szüksége van!

Az Utcajogász a Blaha Lujza téri jogsegélyszolgálatának működtetése során gyakran találkozik olyan esetekkel, amikor közterületen tartózkodó hajléktalan embereket azért büntetnek meg, mert a közterületen vizeltek.

A szervezet közérdekű adatigényléseiből kiderült, hogy a kerületi önkormányzatok saját maguk összesen 34 állandó illemhelyet üzemeltetnek a főváros területén, amelyek közül tapasztalataink alapján a valóságban sok zárva van, illetve üzemképtelen. Az illemhelyek közül a legtöbb 180-250.- Ft. között térítési díj ellenében vehető igénybe, csak nagyon kevés olyan, amely ingyenes használható. Az FCSM Zrt. 51 illemhelyet működtet Budapesten, melyek elsősorban főbb közlekedési csomópontoknál és a turisták által látogatott nevezetességek környékén találhatóak. Az illemhelyek közül azonban 20 db üzemen kívül van: nagy része nincs is üzemeltethető állapotban, felújításra, átalakításra szorul, vagy épp a rendkívül alacsony látogatottság miatt nem üzemel, így jelenleg összesen 12 db illemhely működik teljes körűen felújított, akadálymentesített módon, magas színvonalú ellátással.

Az NRSZH által közölt adatok szerint 2015 végén 6259 férőhely volt a budapesti hajléktalanellátó intézményekben, amelyek a téli időszakban lényegében mindig maximális kapacitáson működnek, vagyis ennyi ember biztosan hajléktalan a fővárosban. Naponta több ezer hajléktalan ember használja a főváros közterületeit és közülük sokan huzamosabb ideig is ott tartózkodnak.

A huzamos ideig tartó közterületi tartózkodás során a hajléktalan embereknek pont ugyanazokat az igényeket szükséges kielégíteniük összehasonlíthatatlanul nehezebb körülmények között, mint azoknak, akik nincsenek több órát, illetve egész napszakokat az utcán. A hajléktalan emberek a magánszféra teljes hiánya mellett kénytelenek kielégíteni alapvető szükségleteiket, tehát közterületen táplálkoznak és a biológiai igényeiknek megfelelően vizelnek, valamint székletet ürítenek.

A hajléktalan emberek számára különösen problematikus – nem kizárólag a várható szankcióra tekintettel – a közillemhelyek hiánya, mivel a társadalmi előítéletek miatt kevésbé van lehetőségük igénybe venni illemhellyel rendelkező egységeket: bevásárlóközpontokat, éttermeket, kávézókat, amelyek egyébként gyakran illemhely használati lehetőséget biztosítanak nem hajléktalan emberek számára.

Az Utcajogász A Város Mindenkié egy aktivistájának közterületi vizeléssel összefüggő szabálysértési ügyében az Alapvető Jogok Biztosához fordult. Az ombudsman felkérte az illetékes hivatalokat, hogy vizsgálják felül a jelzett jogszabályi háttér hiányosságait, és fontolják meg jogszabály-módosítás szükségességét.

A Város Mindenkié az Utcajogásszal közösen petíciót indított, hogy alátámassza az Alapvető Jogok Biztosának intézkedéseit. A petíció előreláthatólag 2017 szeptemberében kerül átadásra a címzetteknek, azaz a Fővárosi Önkormányzatnak és a minisztériumoknak.

2017-08-11T11:15:31+00:00 2017. augusztus 11|Kategória: hírek|