Fontos változás a szabálysértési törvényben

Újabb salátatörvényt fogadott el a Parlament, 99 törvényt módosítanak, változott a szabálysértési törvény is. Egyeztetés nem volt.  

2020 márciusától a kormányhivatalok helyett a rendőrség lesz az általános szabálysértési hatóság, vagyis minden olyan ügyben eljár, ami nem kifejezetten más dolga lenne. A törvénymódosítás indokaként azt jelölik meg, hogy a változás „nagyobb súlyt ad” az állam eljárásának.

Eddig is a rendőrség járt el a súlyosabb szabálysértések esetén, most hozzájuk kerül több, kevésbé súlyos ügytípus is, például rendőr viheti majd el azt, akinek a gyereke sokszor nem megy óvodába VAGY köztisztasági szabálysértés miatt azt, aki elejt egy zsebkendőt az utcán.

A szabálysértési rendszer egységesítése önmagában jó, segít a szabályokat, bonyolult eljárásokat átláthatóbbá tenni.

Akkor mi a gondunk a változással?

  1.   A jogalkotó óriási feladatot telepít a rendőrségre, amely amúgy is létszámhiánnyal küzd, 2018-ban például 2000 rendőr hagyta el a pályát, nehéz látni, hogy fog megbirkózni a túlterhelt állomány márciustól ezzel a feladattal is.  
  2.   Az eljárások büntető jellegét erősíti, olyankor is, amikor másképp kellene a problémát kezelni.

A Szabálysértési munkacsoport régóta nyomon követi, hogy mihez kezd az állam a szabálysértések elkövetőivel, látjuk, hogy sokszor szociális problémákat így kíván megoldani, eredménytelenül. Nyilvánvalóan nem alkalmas például a rendőrség a hajléktalanság felszámolására, nem attól lesz kevesebb hajléktalan ember, ha időnként arrébb zavarják őket, és nyilván a rendőrök ideje is jobban kihasználható lenne.  

2019-12-12T15:47:04+00:00 2019. december 12|Kategória: hírek|