Civilek és ügyvédek fognak össze a szegény emberek üldözése ellen

Miután az Alkotmánybíróság elutasította azokat a bírói indítványokat, amelyek a hajléktalanságot büntető jogszabály megsemmisítését kezdeményezték, a Kormány szabad utat kapott, hogy a törvény nevében fellépjen a szegény emberek ellen. A Szabálysértési Munkacsoport és önkéntes ügyvédeik minden lehetséges jogi eszközt megragadnak, hogy kiálljanak a hatalom által szegénységük miatt üldözött emberek mellett.

2019.július 25-én a Pesti Központi Kerületi Bíróság figyelmeztetésben részesítette azt a vagyontalan, rossz egészségügyi állapotban lévő férfit, akit a rendőrség a budapesti Nagyvárad térről “életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése” miatt állított elő. A figyelmeztetéssel a bíróság a rosszallását fejezte ki és felhívta az eljárás alá vont embert arra, hogy a jövőben tartózkodjon szabálysértés elkövetésétől. A döntés ellen az Utcajogász ügyvédei fellebbezést jelentettek be, így az ügy a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

A  bíróság elé állított férfit nem csak elítélték, de egyáltalán nem mehetett be a saját tárgyalására, mindössze egy képernyőn keresztül követhette az eseményeket. Amellett, hogy személyesen nem vehetett részt a tárgyaláson, a férfinak még bilincsben is kellett ülnie. 

Információink szerint a férfi elleni eljárás egy két hetes rendőrségi akció része, amelynek keretében a Kormány megpróbál erőt demonstrálni a közterületi hajléktalanság láthatóságának megszüntetése érdekében.

A rendőrség már tavaly ősszel is indított ilyen eljárásokat hajléktalan emberek ellen, akkor azonban számos bíró felfüggesztette az eljárást és az Alkotmánybírósághoz fordult. A bírák szerint a szabálysértési tényállás sérti a jogállamiság követelményét, az emberi méltósághoz és a jogorvoslathoz való jogot. A bírói indítványokhoz az ENSZ lakhatási különleges jelentéstevője, szociális szakemberek, civilek, köztük a Szabálysértési Munkacsoport is csatlakozott. Bár számos alkotmánybíró különvéleményt fogalmazott meg, az Alkotmánybíróság többsége nem semmisítette meg a jogszabályt. 

A Szabálysértési Munkacsoport tagszervezetei és ügyvédek önkéntesen szerveződő csoportja minden törvényes eszközt megragad, hogy a szegény emberek hatósági üldözését megállítsák. Ennek keretében védői ügyeletet szerveznek, amelynek tagjai önkéntesen vállalják a hajléktalanságuk miatt bíróság elé állítottak védelmét.

2019-07-26T14:16:21+00:00 2019. július 26|Kategória: hírek, sajtó|