Az ENSZ a Kormányt bírálja, az Utcajogász pedig ombudsmanhoz fordul a szegénység büntetése miatt

Hétfőtől az ország egész területén tilos a hajléktalanság. A hatóságok az ellen indítanak eljárást, aki megvalósítja a “közterületen történő életvitelszerű tartózkodást.” A törvényhez kiadott kormányrendelet szerint a segítséget nyújtó szociális munkásoknak, illetve a szociális munkát koordináló diszpécserközpontnak értesíteni kell a rendőrséget. Ezzel gyakorlatilag arra kényszerülnek a szociális munkások, hogy saját ügyfeleiket jelentsék fel.

Az új szabályok szerint a rendőrség “gondoskodik az elkövető tisztálkodásáról és tiszta ruhával történő ellátásáról”. Ennek pontos menete jelenleg nem látható, adott esetben akár kényszermosdatást is jelenthet.

A szabadságuktól megfosztottak személyes tárgyait hat hónapig őrzik, majd megsemmisítik. Kérdéses, hogy a rendőrségnek miként lesz kapacitása a tárgyak őrzésére. Amit tárolásra alkalmatlannak tartanak, azonnal megsemmisíthetik. Arról nem született szabályozás, hogy mi fog történni a szabadságuktól megfosztottak állataival.

Az ENSZ lakhatási különmegbízottja is aggodalmát fejezte ki. Nyílt levélben kérte számon, hogy az alaptörvény-kiegészítés hogyan felel meg a hazai és nemzetközi emberi jogi kötelezettségeknek, különös tekintettel a lakhatáshoz való jogra, a szegénységben élők hátrányos megkülönböztetésének tilalmára.

Az új szabályozás célja a hajléktalanság láthatóságának megszüntetése úgy, hogy az utcán élő hajléktalan embereket valamilyen intézménybe kényszerítik. Választhatják a már most is túlzsúfolt és férőhely hiánnyal küzdő hajléktalan-szállókat, vagy büntetés végrehajtási intézetbe kerülnek, amelyek szintén nincsenek felkészülve több ezer ember fogadására, szociális problémák büntetőpolitikai eszközökkel való kezelésére.

A módosítás hatása nagy valószínűséggel az lesz, hogy a közterületen élők kiszorulnak a városokból, és olyan helyekre költöznek ki, ahol kevésbé, vagy egyáltalán nem férnek hozzá közszolgáltatásokhoz.

A Szabálysértési Munkacsoport tagjai, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Utcajogász Egyesület nem tekinti elfogadhatónak a szegények megbüntetését.

Az Utcajogász az alapvető jogok biztosához fordul. Arra a kérjük az ombudsmant, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz a törvény alkotmányossági vizsgálata érdekében. A beadvány megírásában a Bibó István Szakkollégium tagjai is segítenek.

Emellett már kész a jogi tájékoztatónk utcán élő embereknek, hogy tisztában legyenek az őket megillető jogokkal. Szakmai anyagot küldtünk továbbá minden olyan ügyvédnek, akit védőként kirendelhetnek a hajléktalan emberek ügyében.

2018-10-18T17:02:38+00:00 2018. október 18|Kategória: hírek|