A szabálysértési eljárás mellett most már a közigazgatási bírságról is részletesen tájékozódhatsz a honlapon

Átlépted a megengedett sebességhatárt az autóddal? Lejárt a jogosítványod? Tilosban fürödtél egy tóban? – Ha bírságot kapsz, első lépésként azt kell megállapítani, hogy szabálysértési vagy közigazgatási eljárás indult-e ellened. Más hatóságok jogosultak a két bírság kiszabására, mégis megtévesztő lehet, hogy a rendőrség kiszabhatja mindkettőt: a közigazgatási bírságot és szabálysértés miatt pénzbírságot is. 

A szabályozás összetett és szerteágazó. Egyes közlekedési szabályok megsértése (pl. engedély nélküli vezetés) szabálysértésnek minősül, míg más közlekedési szabályszegés esetén közigazgatási bírság jár (pl. gyorshajtás). A helyszínen eljáró hatóság sokszor nem tájékoztat megfelelően az eljárásról és annak menetéről, legtöbbször pedig egy hosszú oldalakon keresztül jogszabályokat soroló határozatból értesülhetsz magáról a bírságról. 

Ezért is fontos tudni, hogy szabálysértés miatt pénzbírságot, vagy közigazgatási eljárás keretében közigazgatási bírságot szabtak-e ki rád, mert a két bírság fajtára más szabályok és határidők vonatkoznak, más következményeket vonnak maguk után.  Eltér a két bírság mértéke, a bírság kiszabása ellen a jogorvoslatra nyitva álló határidő, illetve a bírság behajtása vonatkozó szabályok is. 

Ha nem fizeted be, a szabálysértési pénzbírság elzárásra is átváltoztatható, de a közigazgatási bírság esetében erre nincs lehetőség, mert adók módjára kerül végrehajtásra a tartozás. Nem mindegy tehát, hogy a be nem fizetett tartozás miatt akár börtönbe is kerülhetsz, vagy a munkabérünkből vonják le a tartozást.

A szankciórendszer tehát bonyolult és nem könnyű átlátni, ebben kíván segítséget nyújtani a Szabálysértési Munkacsoport. A két bírság közötti különbségeket szedtük most össze a szabalysertes.hu-n, és a szabálysértési eljárás mellett most már a közigazgatási bírságról is részletesen tájékozódhatsz a honlapon.

2020-10-08T14:46:34+00:00 2020. október 8|Kategória: hírek|