A hajléktalanság kriminalizációja Magyarországon

Rövid összefoglaló a szabálysértési törvény 2018. évi módosításáról

Angol nyelven elérhető itt. For English version please click here: http://utcajogasz.hu/2018/08/the-criminalisation-of-homelessness-in-hungary/

2011 óta lehetőség van a hajléktalanság büntetésére Magyarországon. Mivel 2013 óta a szabály az Alaptörvényben került rögzítésre, az Alkotmánybíróság így nem vizsgálhatja a hajléktalanságot büntető jogszabályok az alaptörvény-ellenességet.

Az Országgyűlés 2018 júniusában előbb az Alaptörvényt, majd júliusban a szabálysértési törvényt módosította. A módosítások 2018. október 15-én lépnek hatályba.

A módosítás által hozott legfontosabb változások:

A helyi önkormányzatoknak nincs hatáskörük dönteni arról, hogy területükön jogellenessé nyilvánítják az életvitelszerű közterületi tartózkodást, így az egész ország területén jogellenes a közterületi hajléktalanság.

Nem indul eljárás azzal szemben, aki a felajánlott szociális szolgáltatást elfogadja.

Az “életvitelszerű közterületen tartózkodás szabályainak megsértése” már nem csak közérdekű munkával, hanem elzárással büntethető.

Az eljárás során a rendőrség “gondoskodik az elkövető tisztálkodásáról és tiszta ruhával történő ellátásáról,” így felmerül a kényszermosdatás lehetősége.

Az eljárást a rendőrség előkészítő eljárását (kvázi nyomozás) követően bíróság folytatja le.

Az általános szabályokkal szemben kötelező azonnal őrizetbe venni és 72 órán belül bíróság elé állítani, akit az elmúlt 90 napban már három alkalommal “figyelmeztettek” “életvitelszerű közterületen tartózkodás szabályainak megsértése” miatt.

Az őrizet időtartalma az ügy jogerős befejezéséig tart, amely akár másfél hónapig is elhúzódhat.

Azzal szemben, akit a bíróság hat hónapon belül már kétszer felelősségre vont, már csak elzárást (1-60 nap) lehet kiszabni, közérdekű munkát vagy figyelmeztetést nem.

Az általános szabályokkal szemben a kiszabott elzárás a döntést követően azonnal foganatosítani kell.

Az őrizetet rendőrségi fogdán, az elzárást büntetés-végrehajtási intézetben kell tölteni.

A szabályozás célja, hogy a közterületi hajléktalanság láthatóságát megszüntesse és a hajléktalan embereket az elzárás kilátásba helyezésével szállókra kényszerítse. Sem a szociális szolgáltatók, sem a hatóságok, sem pedig a büntetés-végrehajtás szervezete nincs azonban felkészülve több ezer ember fogadására, szociális problémák büntetőpolitikai eszközökkel való kezelésére. A módosítás várható hatása, hogya közterületen élők a városokból kiszorulnak, és olyan helyekre húzodnak el, ahol kevésbé vagy egyáltalán nem férnek hozzá közszolgáltatásokhoz.

2018-08-30T10:22:20+00:00 2018. augusztus 30|Kategória: hírek, törvényvéleményezések|