Börtön helyett mutatunk jobbat!

A szabálysértések miatt kiszabott elzárás büntetések aránytalanságára hívja fel a figyelmet a civil szervezetekből álló Szabálysértési Munkacsoport, és más, nemzetközileg már sikerrel alkalmazott megoldásokat javasolnak. Az alternatív megoldások az egész társadalom számára hasznosak lehetnek: elsősorban azt várnák tőlük, hogy csökkentsék a fogvatartás költségeit és a börtönök túlzsúfoltságát, ami miatt már eddig is több száz milliós kártérítést kellett kifizetnie a magyar államnak.

A Szabálysértési Munkacsoport az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Hollandia és az Egyesült Királyság megoldásait elemezve jutott arra, hogy a szabálysértéseket elkövető emberek elzárása helyett más eszközökkel sokkal hatékonyabban és olcsóbban működhetne a magyar igazságszolgáltatás. Mindegyik ország sikerrel alkalmaz olyan eszközöket, amik lehetőséget adnak arra, hogy mind a sértettek, mind a társadalom számára előnyösen záruljanak le a szabálysértési eljárások, és az elkövetőknek se kelljen börtönbe vonulniuk.

  • Az Egyesült Államokban a büntetlen előéletű elkövetők számára reintegrációs programok állnak rendelkezésre;
  • az Egyesült Királyságban beismerés, egy bocsánatkérő levél megírása és a jóvátétel megfizetése után mentesülhetnek a szabálysértések elkövetői a súlyosabb jogi következmények alól;
  • a francia jogrendszer lehetővé teszi, hogy az elkövetők elzárás helyett állampolgári érzékenyítő kurzusokon vegyenek részt;
  • Hollandiában 2011 óta az ügyész a szociális szféra egyes szereplőivel közösen javasolhatnak alternatív megoldásokat a sértettek kompenzálására;
  • Németországban pedig megváltható a pénzbírság egyes intézmények számára meghatározott összeg adományozásával.
  • A közérdekű munka számos országban megjelenik alternatív büntetésként (önállóan, vagy akár a bírság megváltása céljából), de egyes államokban (pl. Kanada) nincs speciális életkorhoz kötve a büntethetőségi korhatáron túl.
  • Továbbá számos országban (pl. Egyesült Királyság, Lengyelország) jellemző a pártfogó felügyelet intézkedéséhez hasonló büntetés, amely következtében az elkövetőnek meghatározott cselekményeket kell elvégeznie, ideértve a programokon, képzéseken való részvételt, továbbá egyes helyektől, magatartásoktól tartózkodnia kell.

“Számos jó példát látunk, amiknek a bevezetését érdemes lenne Magyarországon is megfontolnunk. Ezekkel a módszerekkel nem csak a kisebb kihágásokat elkövető emberek járnának jól, mert az ő börtönbüntetésükre elköltött adóforintok hatékonyabb felhasználása az egész társadalom javát szolgálhatná” – nyilatkozta a Szabálysértési Munkacsoport képviseletében Vig Dávid.

A Szabálysértési Munkacsoport tagjai a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Utcajogász Egyesület.

A Szabálysértési Munkacsoport teljes szakmai anyagát innen letöltheti.

2017-12-18T14:41:56+00:00 2017. december 18|Kategória: hírek|